Drama på skolen for de rige børn

Herlufsholm er igen i medierne. Denne gang fordi en ung kvindelig elev er løbet væk.

Der er ofte en række grunde til at forældre vælger at betale de mange penge, det koster at have et barn gående på Herlufsholm.

Den første er at man selv forfølger sine ambitioner om at arbejde i udlandet. Ussel mammon tæller, må man anerkende. Og da vores kultur, samt undervisningssystem er højt hævet over hvad man finder i andre lande, så kan jeg sagtens forstå at man som forælder sender sine børn til Danmark fremfor at risikere en slags kulturel faunaforgiftning. Hvem vil risikere at ens barn f.eks. bliver slået til plukfisk fordi at landet accepterer fysisk afstraffelse som det er tilfældet mange steder i USA og i Singapore? Hvem vil risikere at barnets egen identitet og evnen til at profilere sig går tabt fordi landet kræver skoleuniform?

Men Herlufsholm er ikke som andre skoler. Der er ikke i så høj grad fokus på individets ret til at gå sine egne veje som samfundet i disse år går meget efter i en tid, hvor det netop er det enkelte menneske som skal tage ansvar for egne handlinger og egen succes og ikke være centrum for medfølelse og omsorg fra kollegaer og samfundets andre borgere. I dag skal dem som ikke kan klare sig trædes på, hvilket vi ser med kontanthjælpsreform og den ufattelige lange optjeningsperiode til dagpengeret. Herlufsholm er ude af trit med samfundet på en række områder.

Der er selvfølgelig også andre grunde til at sende sit barn til Herlufsholm. Det kan være at man har været knap så til stede som forældre og nervøs for at ens barn bruger for meget af sin tid på gymnasiet til fest, fritidsarbejde og vennekreds. Det at netværke er en nødvendighed og her må man som forældre måske se på om det ikke blot er en selv som ikke forstår den moderne verdens dynamikker, når sider om banale ting som f.eks. hårfletninger kan spredes som en verdenssucces på få sekunder. Det kan være at ens barn driver en webbutik med klude momsregistret osv. og det man ser, er en teenager som er inde på sit værelse og en sjælden gang kommer ud med kreative værker.

Så er det for nemt at tænke at barnet skal væk fra de elektroniske fristelser i form af Facebook, Linkedin, Vine, Instagram osv.

Det er en forkert konklusion. Det er en konklusion som en del forældre efterhånden har taget med svære følger som resultat.

For barnets sociale netværk betyder mere end det gjorde i vores tid, hvor kammeraterne var dem oppe på skolen og man kun så dem udenfor skolen, hvis de tilfældigvis delte ens fritidsinteresse.

De sociale medier betyder at man er på hele tiden. Er man pludselig på en skole, hvor mobil og Internet kun er tændt i begrænsede perioder udenfor undervisningstiden eller måske slet ikke i den første tid på skolen, vil hjemveen melde sig 1000 gange stærkere end vi kunne opleve som børn.

Det skal man som forælder gøre sig klart. Og så må man som Den kritiske Efterskoleblog skriver straks agere. Men skolen skal også tage sit ansvar alvorligt. De skal sørge for at der er adgang til kommunikation med hjemmet uden restriktioner.

Rektoren tilføjer dog, at Elvira Pitzner ikke var blevet optaget på kostskolen, hvis man fra skolens side havde haft indtryk af, at hun ikke ville gå der.

Kære Hr. rektor: Hvad ved du om det alternativ forældrene har sat op overfor denne pige? Kan alternativet have været en udenlandsk kostskole? Er det så ikke klart at hun ville have gjort alt for at virke interesseret?

Hvad med forældre som sender deres barn til Danmark på kostskole i 6. klasse og som måske ikke har et fast netværk af familie i Danmark? Skal de opleve at skolen afgrænser sit ansvar til matriklen? Når det er sådan hvad er så ens karriere værd, hvis der er to alternativer? En lokal skole hvor barnet mister sin danske kulturarv og retten til fredagsbar eller en kostskole i Danmark, som ansvarsfraskriver når barnet bevæger sig udenfor matriklen.

Kilder:

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s