En vanskelig tid venter vores unge

Var jeg far til en teenager i dag ville jeg faktisk råde ham til at droppe ud efter folkeskolen og finde et fuldtidsarbejde i et supermarked. Dels bliver der flere fagskoler og gymnasier som har indført armbånd til de elever som er under 18 så de ikke kan købe alkohol til festerne. Dvs. at den nye elev ikke bliver fuldt integreret i elevfællesskabet.

Men også de kommende SU-besparelser vækker bekymring. Der vil være en højere grad af selvfinansiering og vi kan som forældre ikke hjælpe dem finansielt da vi som forældre i forvejen er blevet svigtet ved at vi i næsten 20 år af vores arbejdsliv har haft en målsætning om at trække sig tilbage når vi bliver 60 blot for at se at vi skal kæmpe os igennem i næsten et årti mere med svigtende helbred før at det kan blive en realitet. Et årti hvor vi formentlig skal bruge midler på behandling og reparationer af vores ejendom, nu hvor at vi reelt er stavnsbundet til vores huse, hvis vi ikke vil flytte til de fjerneste dele af landet.

De unges uddannelse vil formentlig kunne lade sig gøre ved at de holder to større pauser i forløbet. Et år eller to i arbejde før at de starter på en ungdomsuddannelse. Så vil de være over 18 år og vil kunne indgå fuldt og helt i uddannelse – også på det sociale område.
En periode på et år efter at studenterhuen er hus, hvor at de så skal skabe det finansielle råderum der skal gøre det muligt at brødføde dem selv under resten af uddannelse.

For os forældre vil det blive nødvendigt at guide dem så de ikke bliver for vant til de mange penge de får mellem hænderne. De må ikke ende i en situation hvor at de bliver nød til at låne, idet at en gældsfælde så venter dem når de er færdiguddannet. Allerede i dag er studerende der er blevet færdige i gang med at gentage den fejl som mange studerende begik i 70’erne. Her kom en hel generation ud hvoraf mange af dem aldrig kunne tage et arbejde, fordi at kreditorerne så ville tage det hele. Nogle valgte at skjule sig i udlandet men her anno 2013 er det næsten helt umuligt at gemme sig noget som helst sted på kloden. Den eneste option er at tage de pauser fra studiet der vil være brug for når finansieringen kræver det.

Det ser rigtig svært ud for vores unge.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s