Påskens slid på offentlige områder

Jeg sad og surfede lidt på nettet om løst og fast.

Her bemærkede jeg mig at de offentlige områder havde lidt ekstra som følge af det gode vejr. I mine tidligere indlæg har jeg skrevet lidt om det sociale område og her i april kom det frem at 2 piger på kun fjorten år havde fået lov til at føre deres sag for Højesteret, fordi at de havde fået en langt hårdere straf end voksne i samme sag havde fået for samme lovovertrædelse.

Hvis vi tager tilstanden af de offentlige områder først, så rapporteres der landet over at parker og grønne områder flyder med skrald. Læser man den lange debat som opstod i Jydske Vestkysten som følge af denne nyhed er konklusionen at ingen enkeltgruppe kan hænges op på at de ikke rydder op efter sig selv. Det var ikke kun teenagere, som sad og drak i området. Familier, unge i tyverne osv. brugte også området intensivt. Man kan ikke lovgive sig ud af det som Politiet i Odense gør ved at forbyde unge at socialisere i bestemte områder f.eks. Krøyers Have i Svendborg. Man kunne uddele bøder, men dybest set så har politiet andet at lave så bøder bør bruges når folk hælder vognlæs af affald af i naturen for at spare turen til genbrugspladsen.

Her til 1. maj foreslår Socialdemokraterne så at folk på bistandshjælp skal fjerne affald. Igen ser man her en politiker som ikke ved hvad det virkelige liv bringer folk. Folk der bliver arbejdsløse vil have arbejde. Ingen vil leve i det administrative helvede som det er at være arbejdsløs. Jeg har ikke prøvet det, men familiemedlemmer har og det er et liv fyldt med møder og rapporter, samt ansøgninger sent forgæves for ansøgningens skyld. Hvis folk er på bistandshjælp, så er det ofte syge og burde have været på sygedagpenge. De kan dårligt være til rådighed for arbejdsmarkedet.

Nej, jeg foreslår en hel anden målgruppe til dette arbejde. Jeg ser at landets fængsler er fyldt op med mennesker som følge af bandeopgør. Det betyder at almindelige mennesker, som er dømt for andre ting må dele plads med dette voldelige klientel og følgelig deraf må udføre små tjenester som bringer dem ind i periferien af dette miljø. Det er ikke godt, fordi at de risikerer at blive hængende når de skal ud i samfundet igen.

Hvad med at vi indførte en straffesanktion, hvor at borgere bliver idømt tvungen beskæftigelse i et tidsrum. Har de arbejde eller uddannelse, så kan de nøjes med at stille til noget manuelt arbejde en dag om ugen mod at bære en GPS-fodlænke i perioden, så samfundet kan kontrollere at de passer deres arbejde eller studie. Kan de ikke finde beskæftigelse, så stiller de hver dag til noget arbejde indtil at de i samarbejde med kommunen er sporet ind til noget beskæftigelse. Lediggang er roden til al ondt og at bruge ca. 1.000 til 2.000 kr. pr. døgn på at spærre mennesker inde for ej-voldelige lovovertrædelser er spild af samfundets ressourcer.

Vi vil have sikkerhed i vores samfund, så de mennesker der gør skade på andre skal i en eller anden form afsondres fra samfundet og få hjælp til at lære hvordan at man opfører sig. Men de andre lovovertrædere har taget noget fra samfundet i form af midler eller tryghed. De skal betale noget tilbage til samfundet og det kan de ved at lægge en arbejdsindsats med deres hænder. Dvs. 6 dages arbejdsuge og det er så op til dem at sørge for at de 5 dage bliver noget som de kan have noget ud af og de kan få hjælp til det, hvis de vil have hjælp.

Jeg kunne sagtens forestille mig at Klaus Riskær-Pedersen kunne ses i kedeldragt mindst en dag om ugen. GPS-fodlænken ville jo sikre at han ikke rejser til udlandet, så det ville ikke gøre mig ondt hvis han studerede de andre dage. Han kunne holde sig i form i den friske luft frem for at blive fysisk svækket i en celle. Se og Hør ville kunne få nogle gode billeder hver uge, hvis de havde lyst til dette og det ville sende et kraftigt signal om at det koster at overtræde loven. At læse om PH-lamper i cellen sender ikke noget tilsvarende signal.

Men det ville også sende et signal at bruge den slags sanktion imod unge, der ellers vil opleve at få en advarsel, en bøde eller en betinget dom. For et ungt menneske, som på grund af en uudviklet hjerne tager sine beslutninger i nuet, laver ikke lovovertrædelser baseret på en kynisk kalkulation. Det er en pludselig indskydelse som går galt. En indskydelse som aldrig kan blive samfundets ansvar selv om at børn aldrig har været overladt mere til sig selv i vores dobbeltindkomstsamfund, hvor at de nære familieværdier vægtes stadig mindre. Men en indskydelse som samfundet må hjælpe de unge til at bearbejde igennem det analyse arbejde som en retssag bør være når de anklagede er så unge og med noget rolig gartnerarbejde kombineret med husarrest til at skabe eftertænksomhed.

Vi må efterhånden have lært at når man sender unge til opholdssteder, så kan der ske to ting. Enten bliver de knækket og psykisk syge, eller også lærer de hvad de andre kan af slemme gerninger og stikker periodisk af for at lave nye lovovertrædelser.

Her er vi så fremme ved de to piger på 14 år, som nu skal have deres sag behandlet i Højesteret. De har fået en behandlingsdom på 2 år og en voksen har i samme sag fået en dom på 1 måned for vold. Det hænger ikke sammen. Jeg er ked af at vold kun medfører en sanktion på 1 måned for en voksen, men når det nu engang er sådan, så skal børn ikke straffes over en periode på 2 år for samme lovovertrædelse blot fordi at de er børn.

Spar mig for argumentet om at det er en mildere straf fordi at den ikke vil komme til at stå på deres straffeattest. Unge tænker slet ikke på deres straffeattest. Det gør de typisk først når de enten er 18 eller 25 år gammel afhængig af om de er kvinde eller mand. Kvinder har nået med nogle æg der skal nås inden at de er cirka 40 år, så de bliver hurtigere voksne end mænd på dette område.

I Danmark skal folk opleve lighed for loven. Ungdomssanktionen er ikke at vise unge at borgerne er lige for loven. Det er en lektion i at de som børn har færre rettigheder end voksne og at de ikke oplever at de regnes for lige så meget et menneske som voksne. Det må laves om.

Det mest skadelige trin i ungdomssanktionen er første trin hvor at de unge låses ind i en lukket institution med begrænset besøgsmuligheder for deres familier. I et land som Danmark hvor at varetægtsfængsel tillades med rund hånd i langt flere tilfælde end f.eks. i USA, så regnes et par måneder bag tremmer på en lukket institution ikke for noget, men det er en traumatisk oplevelse for et barn når næsten ethvert barn i Danmark har været online 24/7 siden at de lærte talens brug. Avisen Information har beskrevet dette så meget bedre end jeg kunne gøre, men jeg vil foreslå at vi i stedet i langt højere grad gør brug af elektroniske fodlænker og sanktioner, der kan udføres i lokalområdet i tæt samarbejde med det lokale familiecenter.

Lad mig foreslå en alternativ ungdomssanktion:

  1. trin 1: Stuearrest udenfor skoletid, som skal afsones i hjemmet. En fodlænke sikrer at man ved at dette overholdes. Hvis hjemmet ikke har en hjemmegående voksen, kan det besluttes at den unge enten tager til familie-centeret, en lektie-cafe eller på genbrugspladsen, hvor at der så vil være noget personale som sikrer at der laves lektier, aktiviteter og at der er mad. I fritiden planlægges samfundstjeneste, så den unges liv er kontrolleret døgnet rundt.
  2. Trin 2: Der indføres nogle zoner, som den unge ikke må færdes i og nogle tider, som den unge skal overholde. Det kan stadig styres af en fodlænke. En familie-vejleder sikrer at den unge holdes i beskæftigelse uden for skole tid.
  3. Trin 3: Familien forpligter sig til at få besøg af en familie konsulent. Denne mødes med lærere på skole eller mentorer i den virksomhed, som barnet måtte være beskæftiget i.

På den måde er vi tilbage hvor at vi startede. Landet flyder med affald. Lad os kombinere opgaven med at rydde op med opgaven som handler om opdragelse af dem som overtræder landets love. Da vi i skrivende stund ikke kender vejret i pinsen, så kan jeg ikke spå om hvor meget at en sådan omlægning af vores straffelov måtte haste, men det skader ikke at gå i gang.

Kilder:

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s