Tvangsafvænning

Jeg ser med bekymring på at der nu muligvis tillades øget tvang med hensyn til afvænning af narkomaner.

Det er ikke fordi at jeg synes at mennesker skal gå ubehandlet rundt med et stof- eller alkoholforbud. Selv om stofferne i sig selv ikke er dræbende, hvis de kunne blive leveret i en god kvalitet, så medfører de et ringere livskvalitet og når en lang række stoffer er kriminaliseret, så skaber de mere kriminalitet – direkte når misbrugerne skal finansiere det og inddirekte når forskellige aktører indenfor distributions-systemet kæmper om markedsandele.

Men hvad er det for en behandling de kan tilbydes og hvor skal den udbydes. Vi ved fra udsendelser som “Operation X” og Danmark Radio’s afdækning af hvem er som driver afvænningsindustrien i Danmark, at kvaliteten er meget svingende, ja – der er eksempler på at nogle af stederne er drevet af rene amatører, som påtager sig rollen som autoriseret læge, når de uden lægelig accept enten ændrer deres klienters medicinering eller helt fjerner den. Det er ikke et ukendt fænomen at mennesker der lider af en reel fysisk eller psykisk lidelse ikke finder denne medicinering tilstrækkelig og selvmedicinerer sig med alkohol eller stoffer.

Mennesker som har været ramt af f.eks. en arbejdsulykke eller fået en piskesmeldslæsion bruger måske cannabis til at dæmpe smerter. Personer med f.eks. depression sidder måske natten lang og forfalder over øl eller vin uden at erkende at de har et misbrug.

Skal de tvangsindlægges hos en behandler der har en anden baggrund for sit misbrug, men som har baseret sin virksomheds behandlingstrategi på egne erfaringer og ud fra dette ikke alene afskærer misbrugeren fra alkohol og stoffer, men også fra den lægeordinerede medicin? Faktum er at vi har set selvmord i forbindelse med afvænningsprocesser, hvor at lægeordineret medicin rettet imod depression eller skizofreni er blevet fjernet fra en klient af et behandlingssted.

Men hvad værre er kan læses ud fra Danmark Radio’s dokumentation af at over halvdelen af de privat-dreven afvænningssteder i Danmark har kraftig religiøs indflydelse. Når man har sat sig ind i hvordan at den meget brugt 12-trins afvænningsmetode er bygget op, så opdager man at det ret tidlig i forløbet er nødvendigt at trække en højere magt ind i spillet. Spørgsmålet er så om klienten, når denne er tilbageholdt på et afvænningssted har psyke nok til at vælge en anden højere magt / Gud end de religiøse behandlere har i baghånden.

Vi er utallige gange af diverse ministre blevet lovet en oprydning af den private afvænningsindustri. Det er ikke sket. Istedet er kommuner begyndt at henvise færre mennesker til behandling, da de selvfølgelig ikke vil ligge penge til fup, inkompetance og missionering. Det får nu staten til at overveje øget tvang.

Men tvang har jvf. udenlandske undersøgelser begrænset virkning og kan når det er forkert eller mangelfuld udført øge risikoen for at klienterne bliver påført hvad man kalder posttraumatisk stresssyndrom. Så er der mere for samfundet at samle op.

Vi må kræve en større grad af kontrol og regulering af afvænningsindustrien inden at vi med tvang placerer mennesker i den. Brækker man en arm eller et ben, så mødes man på skadestuen af en person med årelang uddannelse. Lider man af afhængighed, hvilket WHO også har accepteret som en sygdom på linie med et brækket ben, så mødes man af en ufaglært person eller en præst for en tilfældig religion.

Det kan ikke være rigtigt i en land så højt udviklet som vore elskede Danmark. Kom nu igang med noget kontrol og regulering, så kommunerne kan få noget kvalitet for de få penge de efterhånden har tilbage. Så skal de nok starte med at henvise klienter til afvænning igen og så vil flere mennesker få et liv med mere kvalitet i det.

P.S. Her er en lille film fra USA. Lidt dramaliseret, men jvf. øjnevidner ikke overdrevet

Reklamer

One thought on “Tvangsafvænning

  1. Pingback: Mine tanker om stort og småt. » Blogarkiv » Tvangsafvænning - del II

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s