Til de nye studenter

Jeg vil starte med at ønske Jer tillykke med huen efter en hård indsats.

Forhåbentlig når I nu at nyde den. Forhåbentlig har I ikke fået en dårlig rådgivning i forhold til Jeres videre valg i livet, så I går glip af at fejre den med Jeres venner og familie og i stedet må bruge sommeren på lange kurser, så I har det krævede niveau i de forskellige fag i forhold til den uddannelse I har sigtet hen imod.

Jeg vil ønske at der var flere positive ord jeg kunne give Jer med på vejen. Desværre er det ikke tilfældet.

I er den første voksne generation, der skal ud på arbejdsmarkedet efter at vi har påbegyndt nedtagningen af vores velfærdssamfund. Det er med Churchills ord kun en vej belagt med blod, sved og tårer I har foran Jer. Der vil være nogle som med disse fremtidsudsigter vil vælge at feste de næste 10 år væk som om at verdenen ikke står i morgen. Til Jer skal I ikke høre et beklagende ord fra undertegnede. Jeg tilhører med beklagelse den generation, der om nogen er ansvarlig for det rod, Danmark befinder sig i dag fordi at vi ikke i tide sagde fra før at vores forældre drog fra deres aktive tilværelse med efterløn, skattebegunstigede pensionsopsparinger af en kaliber verdenen aldrig vil se igen og nedsparingslån.

I har oplevet nogle teenageår, hvor at 80’ernes forbudssverige måtte fremstå som det forjættede land. I har oplevet et liv med store begrænsninger. Nu kan I feste uden restriktioner og når der samtidig ikke er en belønning i bytte for tro tjeneste på arbejdsmarkedet som efterlønnen egentlig er udtryk for, så hvorfor starte.

I min generation har vi begået mange fejl. Vi har på en gang været for åbne overfor omverdenen og samtidig ikke været i stand til at stille krav på global plan. Det er f.eks. en illusion at tale om frihandel, når produktionsstederne i Asien mere end nogle er så langt fra fortolkningen af ordet “frihed” som det om muligt er. Der tales så meget om sociale klausuler. Det lyder så smukt, men er så urimelig for Danske arbejdspladser. Hvad er rimeligheden i at Danske arbejdspladser tager sig af de svage i samfundet, når de samtidig taber arbejdspladser til lande, hvor at medarbejderne ikke må organisere sig, hvor at arbejdsgivere stadig har tilladelse til fysisk afstraffelse og hvor at der ingen omfordeling af disse samfunds goder findes?

Kære studenter: Jeres generation skal slås for lukkethed. Den skal slås for handel med begrænsninger og betingelser. I skal lære at se med mistro på nyheder udefra og arbejde for at vi igen får et samfund hvor at en persons anseelse i høj grad bygger på familiens generelle renommé. Der skal ikke flere jakkesæt-klædte management typer til at byde på finansielle pyramidespil med Jeres penge blot fordi at de kommer med en fin eksamen fra det ypperste universitet fra det ydre Mongoli. Papirer fra læreanstalter som ingen kan bekræfte eksistensen af, men papirer som har bragt personer frem til høje stillinger i samfundet.

Ingen skal kunne forlange at en arbejdsgiver skal kunne vide noget om uddannelsessystemerne uden for Danmark. De er ofte af tvivlsom karakter og selv store lande som USA har ikke et federal organ, der regulerer hver eneste skole. Der skal også være plads til ureguleret undervisning som støtte til 3. verdenslande. I Danmark er der skoler, der har uddannet hele centraladministrationer i Afrikanske lande uden at de er akkrediteret herhjemme. De dækker et behov, som akkrediterede uddannelsesinstitutioner ikke kan imødekomme. Her i landet har vi dog højere krav og når udenlandske uddannelsespapirer kun vanskeligt lader sig verificere, så bør der ikke lægges vægt på meriter opnået uden for Danmark. I stedet bør vi i højere grad ligge vægt på de menneskelige kvaliteter.

Der er her at I kan gøre en forskel. Allerede nu har I lært værdien af at vedligeholde et netværk dyrket gennem 3 år i fredagsbaren. I har lært at være kollegaer rummer mere end blot at få en lønseddel fra samme arbejdsgiver. For at et team skal fungere skal det være homogent og dele basale værdier. Man kan med rimelighed hævde I vil bevæge Jer ud i et samfund hvor at det er mere vigtigt end nogensinde at kampen om at få genindført traditionelle normer og værdier bliver gennemført. Ryk sammen og støt hinanden. Sørg for at engagere dem som ikke deler Jeres normer og værdier med høflig tavshed, samt sund skepsis.

Kære studenter. Jeg missunder Jer ikke opgaven. Jeg vil håbe at I kan løfte den. Men uanset om I vælger at gå ud i livet hver dag med bitterhed men determineret på at gøre en forskel eller vælger at feste det næste årti væk i afmagt over rigets tilstand, så har I min respekt. Det eneste jeg ikke vil respektere er at I begår samme fejl som vores generation med vores naive åbenhed. Sker det vil vil vore engang så stolte nation for alvor gå under.

Endnu en gang tillykke.

Reklamer

One thought on “Til de nye studenter

  1. Pingback: Harsh reality awaits our new high school students « Rotsne's Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s