Spåkugle for at redde unge fra at blive forbrydere

I samarbejde med IBM er Florida’s kriminalforsorg igang med at udvikle software, som kan forudse hvilke unge, der er ved at udvikle sig til forbrydere så de kan sendes til opholdsteder i tide.
Florida to Punish Kids for Crimes They Haven’t Committed Yet, criminaljustice.change.org

Jeg er på sin vis bekymret. I Danmark har vi muligheder for at arrestere mennesker og tilbageholde dem i 12 timer baseret på at man spår at de i nærmeste fremtid vil begå en forbrydelse. Selvfølgelige kan man argumentere med at fodboldsfans generelt rent statitisk er sammensat af mennesker der kommer fra lavere sociale lag end f.eks. mennesker der går ind og ser opera. Da det sociale element spiller ind når man ser på risikoen for om der vil ske en forbrydelse er det nærliggende at tillægge dette en betydning.

Anne Birgitte Stürup er i en artikel citeret for at man gerne skulle kunne fjerne børn på fødegangen fordi at man med stor sikkerhed kan spå at de vil vokse og blive kriminelle.

Men jeg mener ikke at det sociale element er altafgørende. Jeg finder at filmen Minority Report ikke længere er science fiction men dagligdag. Det finder jeg bekymrende.

Jeg synes at Florida er inde på en farlig kurs. Mennesker er ikke maskiner. Deres reaktionsmønster bygger på utrolig mange faktorer. Jeg ved at IBM har bygget et skakprogram, der kan matche de bedste, men på trods af at skak er et kompliceret spil, så er det omfattet af ganske få regler, der skal observeres. Et menneske der færdes i vores samfund skal forholdes sig til et regelsæt der rummer 100.000 gange så mange regler. Det kan være at man med tid kan bygge et program, der kan få et robot til at fungere bedre end de fleste mennesker i vores samfund, men er det netop ikke uforudsigeligheden der er så fantastisk ved menneskeheden. At et menneske vi kan se på vej imod bunden pludselig finder styrken til at rette sig selv op?

Jeg håber at man besinder sig. Da Danmark generelt er 10 år bagud i forhold til USA på det retspolitiske område, så vil et sådan program finde sin vej til Danmark over tid.

Med vores tanker om at sænke den kriminelle lavalder er ved p.t. ved at kopiere 90’ernes USA der med deres nul-tolerance imod kriminalitet sendte 1 procent af befolkningen bag tremmer heraf unge på 14-15 år der må sidde i fængsel resten af deres liv.

Hvornår stopper vi op og ser på hvilke fejltagelser der er begået ude i verdenen istedet for at gentage dem?

Reklamer

One thought on “Spåkugle for at redde unge fra at blive forbrydere

  1. Pingback: Info & faq » Blog Archive » Bloggere i avisen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s