Kan vi stole på retssystemer i udlandet?

Nu er der en masse forlydender om at forfatteren Niels Holck kan blive tortureret når eller hvis han bliver udleveret til retsforfølgelse i Indien.

Forlydender som kommer fra både Amnesty og FN.

Danmark er som bekendt ligeglad med FN, hvilket integrationsministeren har sagt så sent som op til denne weekend. Justitsministeren er ubehagelig tavs, men på den anden side så lærte han i undervejs i det sidste ministerjob at han havde at man kan blive ramt hårdt på sine udtalelser, så han siger nok ikke noget.

“Jamen, sidste gang gik det jo godt” er der nogen der vil sige. Camilla Broe blev frikendt og kunne vende hjem som fri kvinde. Godt nok ca. 10-12 kilo lettere på grund af den ringe fængselsføde i et system hvor at administrationen i et fængsel får bonus ved at gøre det så billigt som muligt, men i høj grad i live. Det er nok også derfor at man nu har indført en 3 ugers grænse i stedet for et halvt år.

Men hvorfor blev hun frikendt. Jo, hun valgte at tro på sin uskyld fremfor at lave en plea bargain. Det kostede hende dyrt økonomisk. Vi taler anslået nok cirka en halv million til forsvareren.

Hvad ville der være sket, hvis hun ikke havde lagt ud og havde forladt sig på en offentlig forsvarer?

For at kunne gøre det må vi se på en sag, hvor at en engelsk statsborger er kommet i klemme over i Texas i en ubehagelig sag, hvor at vidner døde når de erklærede sig parat til at vidne til hendes fordel.

Det er historien om en Britisk statsborger med navn Linda Carty der gik til bunds i det Amerikanske samfund efter at hun blev voldtaget da hun studerede på universitetet. Hun blev beskyldt for en grusom forbrydelse – røveri af et ufødt foster.

Beskyldninger der bygger på vidneudsagn fra 2 mænd som hun kendte periferier og som udpegede hende som bagmand til et dødelig overfald på en mor. Der var ikke andre beviser hvis man skal tro medierne.

Linda Carty forlod sig på at staten Texas kunne stille en kompetent offentlig forsvarer til rådighed. Et valg som Camilla Broe også kunne have taget, hvis hun havde sat økonomiske hensyn over de juridiske. Carty fik en forsvarer med navn Jerry Guerinot. Han har måske ikke den bedste resultatliste at stille op med, men er trods alt en typisk repræsentant for offentlige forsvarsadvokater. 20 ud af 24 af hans klienter, som er blevet krævet idømt dødsstraf sidder på dødsgangen eller er blevet henrettet.

Carty mødte næsten ikke sin forsvarer før sagen startede. Advokaten påstår at der var fordi at hun var tavs omkring sagen og skulle bestikkes med chokolade for at åbne op. Faktisk forholder det sig sådan at Carty lider af alvorlig cacao-allergi i en sådan grad at et stykke chokolade vil medføre hospitalsindlæggelse og ubehandlet formentlig en livstruende tilstand. Så måske har advokaten en erindringsforskydelse?

Hvorom alt er så fik Camilla Broe en helt anderledes engageret indsats fra hendes advokat fordi at hun betalte for den. Man kan mene alt om forældelse hvad man lyster. Faktum er at denne regel blev udnyttet fordi at advokaten var motiveret til at finde den. Jeg tror ikke at Broe havde været frikendt ved en offentlig advokat ved sin side. Har man ondt af frifindelsen så husk på at Broe-sagen startede med at Amerikanerne lagde ud med at sagen skulle føres her med en forældelsesfrist på 10 år, men at det Danske justitsministerium hellere så at det blev til en udleveringssag.

Jeg erfarer ud fra materialet omkring Carty’s sag at englænderne ville have bistået med advokathjælp såfremt at Carty havde vist at hun var berettiget til denne hjælp. Det bringer mig til at spørge om, hvorfor at Danmark ikke gør dette. I Camilla Broe’s sag medvirkede vi endda til ulovligheder da vi sikrede hende ulovlig indrejse til USA og overtrædelse af samtlige immigrationslove derovre.

Tilbage til overskriften. Kan vi stole på retssystemer i udlandet i en grad så vi kan sende Danskere til retsforfølgelse uden at gribe ind og betale regningen?

Jeg mener ikke at det skal være tilfældet. Hvad mener I?

Referencer:

2 thoughts on “Kan vi stole på retssystemer i udlandet?

  1. Jeg vil bare sige en generel tak for dine velskrevne blogs, som jeg sætter meget pris på.

    Nogle gange er manglende kommentarer bare et tegn på læsere der sidder bag skærmen og nikker bifaldende.

  2. Pingback: Mine tanker om stort og småt. » Blogarkiv » Clotilde Reiss og Niels Holck - to alen ud af et stykke?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s