Kan kriminalforsorgen lære af psykiatrien?

Jeg konstaterer at vi idag står ved en milepæl. Vi må beslutte hvad vi vil med vores kriminalforsorg.

Historien er at vi har haft den famøse bandekrig. Når mennesker render rundt og skyder på hinanden, så skal de naturligvis ikke gå rundt på gader og stræder. De skal spærres inde, da uskyldige ofre risikerer at dø som følge af at de bliver ramt af en vildfaren kugle.

Så vores fængsler er fyldt op. Men i et tidligere indlæg fortalte jeg om ordsproget ude af sigte ude af sind. Når de kriminelle sidder bag tremmer så har de ikke politikernes bevågenhed og det er naturligt at kunne hævde at de heller ikke skal have opmærksomhed, når de først er dømt. Der er lidt for meget heltedyrkelse af kriminelle. Her taler jeg ikke pressens dækning af sager som f.eks. den med Camilla Broe. Hun var jo netop ikke dømt.

Nej, det jeg taler om er når skoler inviterer tidligere dømte ud, ja sågar dømte under afsoning til at holde foredrag. Der vil altid være lidt eksotisk over parallelle sub-kulturer, men vi behøver ikke at gøde den interesse eller nysgerrighed. Når folk er dømt, så lad dem afsone i fred.

Det skal dog så ikke være ensbetydende med at vi skal forglemme kriminalforsorgen. Foruden fangerne er der også ansatte i fængslerne. De ved mere end nogle at behandler man folk nogenlunde ordentlig, så mødes man også at en ordentlig behandling fra fangerne. En fængselsansat i Nordsjælland blev overfaldet af en fange. De andre fanger greb ind og fik banket den oprørske fange ned. Ville man se dette i et fængsel i f.eks. USA eller England?

Nu råber disse ansatte så alarm. Der er for mange fanger og der er for unge fanger. Danmark har underskrevet en konvention som forbyder børn og voksne at afsone i samme fængsel af indlysende grunde.

Hvad kan vi gøre?

Jeg foreslår at vi ser på hvad socialpsykiatrien gør. Her er man gået fra større enheder til mindre enheder. Her har man så at sige flyttet problemet ud i lokalsamfundet.

Hvad ville der være til hinder for at vi f.eks. havde minimum 99 fængsler, så man som udgangspunkt fængslede folk i deres lokale kommune?

De fængslede bandemedlemmer opdager når de får tid til at tænke sig om bag lås og slå at det egentlig ikke er så sjovt at tilkøre de kriminelle miljøer. Så vil de gerne ud, men dette vanskeliggøres af at de sidder i et stort fængsel hvor at de faktisk er nød til at fastholde deres medlemsskab af banderne.

De kunne hvis vi havde et stort antal fængsler nemt kunne flyttes til et andet. Endvidere ville kommunerne vide når en person bliver løsladt så der kan ligges en plan for beskæftigelse. I programmet Krimi5 fra Kanal 5 fulgte man en ung mand efter sin løsladelse. Der var kun gadelivet som løsning for den unge mand. Der gik ikke lang tid før at han fandt tilbage til det miljø han kom fra hvilket indebar en ikke ubetydelig risiko for at han måtte falde tilbage i et misbrug på et tidspunkt.

På hjemmesiden Retsreform Nu omtales også alternative afsoningsformer. Man kunne forestille sig at unge fik muligheden for at vælge imellem den nuværende ungdomssanktion, der omfatter lukket institution eller et halvt års struktureret ophold på en kaserne med fokus på kick-start af deres ungdomsuddannelse efterfulgt af et år i hjemmet med en mentor.

I USA som er det vestlige land hvor at man fængsler flest er man nu inde i en fase, hvor at man har erkendt at man ikke kan fængsle sig til et mere sikkert samfund. Folk skal mærke en konsekvens, men den konsekvens behøver nødvendigvis ikke hedde indespærring.

Og her har vi brug for befolkningens hjælp. Befolkningen køber alt for let den slidte plade som hedder længere straf som svaret på alt. Og det gør det fordi at de faktisk har for lidt berøring med en af de tre grundkomponenter i vores samfund. Vi har den lovgivende, udøvende og dømmende magt. Hvad med den sidste? Hvad ved befolkningen om hvad der sker i Danske retssale. Det skal der laves om på.

Jeg foreslår at unge under 18 år skal sættes for en anden slags domstol. Hvordan at den skal sammensættes ved jeg ikke, men den før omtalte hjemmeside Retsreform Nu foreslår at man nærmest gør det til et tvungent fag i vores ungdomsuddannelser. De unge skal jvf. hjemmesiden tilbringe mindst en formiddag med at hjælpe en domstol til at tage stilling til hvad diverse små lovovertrædelser skal bedømmes til. En sådan sag kunne være den 16 årige pige, der gik amok på ambulance- og politi-folk, da de blot ville hjælpe hende.

En sådan sag må ikke ende administrativt i en bøde eller med 20 dage bag tremmer for vold. Det er en typisk sag som skal bedømmes af unge som hende selv, der forhåbentlig med vejledning fra jurister kan give hende en dom i retning af at skrive en stil om alkoholmisbrug, nogle timers samfundstjeneste i kommunens gartner-afdeling, en skriftlig undskyldning til ambulancefolk og betjente, samt ikke mindst til hendes forældre.

Der er i psykiatrien meget behandling der foregår i hjemmet. Det er man begyndt at kopiere i kriminalforsorgen ved at sætte folk i fodlænke. Det skal vi bare have mere af. Det kan være at vi skal have nogle lokale natlogi i forbindelse med enten et gymnasium eller en af de kommunale fængsler som jeg har foreslået ovenover.

Men jeg er kynisk. Jeg regner ikke med at vores politikere der beskæftiger sig med kriminalitet er i stand til at tænke ud af boksen.

Det er synd, fordi at der er så mange erfaringer at trække på.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s